Friday, February 25, 2011

Masih Hiba Mengenangkannya.....

13 Januari - mak menjalani pembedahan.  Zumrah balik ke Tawau pada 17 Januari, hari yang sama Arsiah meninggalkan Tawau balik ke Kota Kinabalu.
     Begitulah keadaannya.  Kak Sam dan Jum berganti-ganti menjaga mak.  Kak Sam ke sekolah siang hari dan menjaga mak di hospital malam hari.  Tentulah dia keletihan, tidak dapat Tok Umi ceritakan, cuma cuba untuk membayangkan.  Bapa pula masuk wad kerana mengidap lemah jantung.  Hada balik Tawau 22 Januari, Dun pula balik juga pada 23 Januari.
    24 Januari - mak menjalani pembedahan kali kedua.  Bapa masih di wad.  Keadaan bapa dirahsiakan daripada mak, anak-anak bimbang mak risau.  Bapa terus menziarahi mak setiap hari....., seolah-olah bapa datang dari rumah.  Bapa menukar pakaian..... baju wad ditanggalkan dalam wad.....  Kesiannya mereka semua.
    Selepas pembedahan kali kedua, mak dimasukkan ke ICU.  Tok Umi bertambah gelisah.  Balik... Tak balik... Balik... Tak Balik... ????  Balik!  Mesti balik!  Whatever happens, mesti balik! 
    25 Januari (Selasa) - Tok Umi beli tiket Air Asia secara on-line:  Penang - KL - Tw pada hari Khamis, 27 Januari.  Alhamdulullah, Boss luluskan cuti, alhamdulillah dapat tiket balik....  Mak, anak mak sorang lagi akan pulang jaga mak.  Tok Umi tak sabar nak balik...  Ya Allah permudahkan urusanku kerana jauhnya perjalanan yang akan ku tempuhi ini...  perasaan bercampur-baur:  gelisah, bimbang, gembira.... Kini tinggal kenangan yang amat menghibakan....

    Akan disambung lagi.....   

   

   

No comments:

Post a Comment